Sevgili İZMİR'LİLERE !

SEVGİLİ İZMİRLİLERE ...    

          Sanatla dopdolu, iç içe günler geçireceğinizin ilk müjdesini ben vermek istedim…
Ben, altmışbeş yılı bile geride bırakmış bir sanat yazarı, bir eleştirmen olmanın ötesinde bir sanatseverim öncelikle… “ Sır Kapısı “ adı altında sizlere sunulacak bir müstesna etkinlik yanısıra uluslar arası resim heykel sergisi de inanıyorum ki hepinizi fazlasıyla tatmin edecektir. Zira İzmir her şeyden önce bir sanat şehridir de… En yakın tanığı da benim.

          Benim İzmir’in sanatseverliğiyle ilk tanışmam dokuzyüz seksenli yılların başında Selçuk Yaşar Sanat Müzesi açılışına davet edilmemle başladı.
Ardından 1967 yılından itibaren Türk sanatına yeni değerler katan Dyo Resim Yarışması Seçici Kurulu’nda 1991 yılından itibaren değişik tarihlerde tam yedi kez görev almamla pekişti. Ve bitmedi tabii, İzmir’in sanat havasını teneffüs etmem, 2000 li yıllar içinde üç kez de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nün Seferihisar Ürkmez’deki kampüsünde düzenlenen Uluslar arası Seramik Sempozyumlarında üç kez davetli olmamla bir kez daha pekişti… Ardından da Ege Üniversitesi’nin o müthiş EgeArt Sanat Günleri geldi. Dört kez süregelen bu etkinlikler de sanatın İzmir7e ne denli yakıştığının örnekleriydi. Bu arada hakkını teslim etmemiz gereken çok önemli bir olay da İstanbul’un hemen hiçbir özel müzesinin yarışamayacağı Arkas Müzesi’nin de İzmir’in yaşamında parıldıyor olmasıdır.   

 Tabii bu arada irili ufaklı kimi sanat galerilerini saymadan da edemeyiz.

 İşte böylesi pırıl pırıl bir ortamda, böylesi sanatla yaşamanın tadını hem de fazlasıyla almış İzmir’de ve yepyeni bir mekânda, hemen her şeyiyle hazır bir mekânda böylesi organizasyonların ustası bir başarılı ismin, Özer Ulukaya’nın nice gayretleriyle hayata geçirilen bir mükemmel olayla başbaşasınız.

Öncelikle seçkin bir sanatçımız olan Fırat Neziroğlu’nun Müzeyyen Senar yaşamı üzerine yorumladığı “ Müzeyyen “ müzikalinin modern dans adımlarıyla sunumu bu etkinliğin taçlandırılmasını oluşturacak.

 16 Ocak’ta başlayıp 16 Şubat’a dek devam edecek elli seçkin sanatçının 100 eserinin yer alacağı o müthiş serginin sanatçıları arasında ise öncelikle iki kızı, Çiğdem ve Renk Erbil ile Devrim Erbil’i, Ergin İnan’ı, Cem Sağbil’i, Gülten İmamoğlu ile Burçin Erdi’yi, İzmir’den ise Fahri Sümer’i, Reyhan Abacıoğlu’ nu, Umur Türker’i, Bedri Karayağmur’u, yanlarısıra bir nice kadın, erkek seçkin sanatçılarımız ile bir nice de yurt dışından sanatçıların eserlerini  bulacaksınız.
Onların eserleri inanıyorum ki sizlerin, siz İzmirli sanatseverlerin ilgilerini çekeceklerdir..                                     

Evet, umarım bu mükemmel sanat olayı sizleri fazlasıyla mutlu ederken sizler de bu olayı var edenleri, hem de daha daha iyilerini gerçekleştirmeleri konusunda yüreklendirecek, yarınlarda çok daha özgün projeler çevresinde buluşacaksınız.                         

Umarım ben de sizlerle bu serginin açılışında günümüz Türk ve dünya sanatı üzerine bir sohbette bulunabilirim.

Abdülkadir GÜNYAZ 
Sanat Eleştirmeni Gazeteci Yazar